سفارش تبلیغ
صبا ویژن
آنکه نهال های تقوا کاشت، میوه های هدایت چید . [امام علی علیه السلام]
لوگوی وبلاگ
 

آمار و اطلاعات

بازدید امروز :38
بازدید دیروز :0
کل بازدید :46597
تعداد کل یاداشته ها : 94
04/2/10
5:15 ع

بهترین روش همسرداری (آخر خنده)

یه چیزی کمه اینجا. به نظر شما چی می تونه باشه؟


  
  
بازی جذاب و فکری جابجایی جعبه ها

  
  
عجیب ترین چیزهایی که با طلا ساخته شده اند + عکس

همیشه در مورد اشیایی که از طلا ساخته شده اند بسیار صحبت بوده است. در میان آن ها می توانیم به گوشی ها یا ماشین هایی از طلا اشاره کنیم اما گاهی این عمل فراتر می رود و به چیزهای غیرعادی نیز می رسد.
تجمل گرایی در کشورهای غربی موجب آن شده تا مردم بیشتر به دنبال اجناس گران قیمت بروند و در این میان شرکت های مختلف نیز اقدام به تولید وسایل گران قیمت می کنند و بازار را حتی به سمت اجناس غیر عادی نیز برده اند. در ادامه به برخی از این موارد اشاره می کنیم.

 

جارو برقی طلایی:
به تازگی یکی از شرکت های تولید کننده وسایل خانگی اقدام به تولید جارو برقی از طلا کرده است. این جارو برقی که بسیار هم عادی است و مزیت خاصی نسبت به دیگر جارو برقی ها ندارد به قیمت یک میلیون دلار به فروش می رسد.

 

 

قرص های طلا:
همه ما تا به حال بیمار شده ایم و با مصرف قرص و کپسول سلامتی خود را به دست آورده ایم.اما یک فرد ثروتمند به نام توبیاس ونگ تصمیم گرفت تا طعم قرص های طلایی رابچشد.به سفارش او چند کپسول با طلای 24 عیار درست شد. این قرص ها به قیمت هر دانه ای هزار دلار فروخته می شود.

 

 

دستشویی طلایی:
هر ساله تعداد زیادی از جهانگردان مسیر خود را به سوی هنگ کنگ عوض میکنند تا از این دستشویی ساخته شده از طلای 24 عیار دیدن کنند ارزش این دستشویی 5 میلیون دلار است.

 


کوله پشتی طلا:
کوله پشتی یکی از وسایل مورد نیاز دانش آموزان است.این کوله پشتی که به نظر استاندارد هم نمیرسد از طلای 24 عیار درست شده. قیمت این کیف ها سه هزار دلار است.

 


  
  
بزرگ‌ترین بدهکار مالیاتی کشور
بین 20 تا 23 درصد مالیات دهندگان فرار مالیاتی دارند که این آمار در کشورهای توسعه یافته بین 10 تا 14 درصد است.

 ایلنا رییس کل امور مالیاتی کشور از وجود هفت میلیارد و 200 میلیون تومان معوقه مالیاتی در کشور خبر داد.

علی عسکری عصر سه شنبه در نشست خبری خود به مناسبت هفته فرهنگی کشور بابیان این مطلب گفت: از این میزان معوقه مالیاتی چهار میلیارد و 300 میلیون تومان آن جریمه و کمتر از سه هزار میلیارد آن اصل مالیات است.

وی وزارت نفت را بزرگ‌ترین بدهکار مالیاتی کشور معرفی کرد و افزود: از میزان کل معوقات مالیاتی در کشور، سه هزار میلیارد آن متعلق به وزارت نفت است.

 


عسکری با بیان اینکه نمی‌توان این بدهی را از این وزارتخانه گرفت خاطر نشان کرد: علت بدهی بزرگ وزارت نفت به دلیل وارد کردن بنزین و گازوئیل به قیمت پایه کشورهای خلیج فارس و فروش آن به نرخ دولتی 100 تومان، در سال‌های گذشته بوده است، و سازمان امور مالیاتی نرخ مالیات را به ازای لیتری 700 تومان محاسبه می‌کرده در صورتی که اصل فروش لیتری 100 تومان بوده است.

 وی با بیان اینکه در سال جاری این بدهی از جمع معوقات مالیاتی کشور کسر خواهد شد، اظهار کرد: یک هزار میلیارد تومان دیگر از این معوقات مربوط به سوء استفاده برخی افراد از کارت‌های بازرگانی برای واردات کالا است که برخی افراد با نوعی کلاهبرداری از دارندگان کارت‌های بازرگانی و سوء استفاده از کارت‌های آنان مبادرت به واردات کالا می‌کردند.

عسکری از وصول 92 درصدی درآمد‌های مالیاتی در سال 90 خبر داد و تصریح کرد: پیش بینی مالیاتی سال گذشته کشور 30 میلیارد و 600 میلیون تومان بود که 28 میلیارد تومان آن وصول شد و پنج میلیارد دیگر نیز از محل وصول مالیات بر ارزش افزوده حاصل شد.

وی با اعلام پیش بینی حدود 34 میلیارد تومان مالیات سال 91 کشور، خاطر نشان کرد: اصلاح نظام مالیاتی در طرح تحول اقتصادی کشور یکی از بسترهایی است که می‌تواند در شناسایی درست محل دریافت مالیات‌ها سازمان امور مالیاتی کشور را یاری کند.

رییس کل امور مالیاتی کشور اصلاح قانون مالیات‌ها، طرح جامع مالیاتی، زیرساخت‌های نظام مالیاتی و جذب و اصلاح نیروی انسانی را از راهکارهای مهم اصلاح نظام مالیاتی کشور برشمرد و گفت: طرح جامع مالیاتی بزرگ‌ترین و سنگین‌ترین پروژه نرم افزاری کشور است.

وی با بیان اینکه با همکاری یک شرکت فرانسوی سه فاز از طرح جامع مالیاتی انجام شده و تست فاز چهارم آن نیز تا پاییز انجام می‌شود افزود: این طرح در سال جاری در سه استان تهران، اصفهان و کرمانشاه انجام می‌شود و در کمتر از یک سال در سال 92 در تمام کشور عملیاتی خواهد شد.

عسکری اطلاع رسانی و آگاهی را دو رکن اصلی مالیاتی در کشور دانست و گفت: لازمه یک نظام مالیاتی کارآمد این است که در سمت مقابل، فعالین اقتصادی و مؤدیان با تغییر و تحول آگاهی لازم را پیدا کنند.

وی در خصوص فرار مالیاتی در کشور بیان کرد: بین 20 تا 23 درصد مالیات دهندگان فرار مالیاتی دارند که این آمار در کشورهای توسعه یافته بین 10 تا 14 درصد است.

عسکری از رشد 36 درصدی مالیات در سال گذشته خبر داد و افزود: با وجود تمام فشار‌ها و تحریم‌های اقتصادی ایران جزو 20 کشور بزرگ اقتصادی جهان است و در سال گذشته که بسیاری از کشورهای جهان رشد منفی اقتصادی داشتند، ایران حدود پنج درصد رشد اقتصادی را تجربه کرد.

رییس کل امور مالیاتی کشور ادامه داد: در برخی از کشور‌ها همچون دانمارک تا 47 درصد از تولید ناخالص مالیات می‌گیرند، اما این آمار در ایران هفت درصد است.

وی با تقدیر از مشارکت مردم در بحث پرداخت مالیات گفت: در سال گذشته که برای نخستین بار بستر اظهار نامه مالیاتی الکترونیک مهیا شده بود 45 درصد مؤدیان مالیاتی از آن استقبال کردند که پیش بینی می‌شود امسال 85 درصد مالیات دهندگان از آن استفاده کنند.


  
  
گفته‌های آقای مرسی که تاکنون نشان از تصمیم وی برای تحول در مسیر گذشته روابط خارجی مصر دارد. برای بسیاری سؤال است که سفر مرسی به عربستان آیا نشان از استحکام روابط قاهره با خاندان سعودی دارد؟ آیا دیدار وی با اوباما حاکی از رویکرد آمریکایی مصری‌ها خواهد بود؟ آیا سفر مرسی به ایران، دسته‌بندی جدیدی در منطقه شکل خواهد داد؟ رویکرد اخوانی‌ها به سرنوشت آینده فلسطین چگونه خواهد بود؟
 

محمدرضا عشوری*

پایگاه بصیرت: سال‌ها قبل وقتی «جمال عبدالناصر» خواست، بین ایالات متحده و شوروی یکی را انتخاب کند، شاید تصمیم‌گیری برای وی زیاد مشکل نبود. بعدها وقتی تصمیم گرفت با حافظ اسد، کشور متحد عربی را شکل دهد نیز ائتلاف با سوریه کار سختی برای وی نبود. ناصر تصمیم خود را گرفته بود که باید در مقابل غربی‌ها بایستد و مردم هم از او حمایت می‌کردند.

سال‌ها بعدتر وقتی سادات جای ناصر را گرفت، خیلی‌ها گفتند ناصر در روزهای آخر عمرش تصمیم گرفت با رژیم صهیونیستی رابطه برقرار کند. هرچند این موضوع بهانه خوبی برای سادات فراهم کرد تا پیمان سازش با صهیونیست‌ها را امضا کند؛ اما این بار چنین تصمیمی به هیچ‌وجه برای وی آسان نبود. برای مردم هم آسان نبود و البته این بار افکار عمومی، چندان از وی حمایت نکردند. بسیاری در اعتراض به این اقدام سادات، به بالای دار رفتند و بسیاری نیز سال‌ها طعم شکنجه و زندان سادات و مبارک را چشیدند. حتی صدای «حسنین هیکل» یار دیرینه ناصر هم درآمد و بعدها خود هیکل گفت که به‌دلیل مخالفت با سیاست خارجی سادات، با آن بی‌ملایمتی‌ها روبه‌رو شد. دیگر نه از سخنرانی‌های ضداستعماری و آتشین ناصر خبری بود و نه از رویکرد خصمانه رهبران مصر بر ضد صهیونیست‌ها. تنها شلیک گلوله خالد استانبولی بر پیکر سادات بود که می‌توانست عمق تنفر مردم از این اقدام سادات را آشکار کند.

هرچند از همان زمان هیچ‌کس حتی فکرش را هم نمی‌کرد که روزی سیاست خارجی مصر بر پایه تفکر اسلام‌خواهانی همچون اخوان‌المسلیمن بگردد؛ اما امروز همگان این نکته را باور دارند که این، محمد مرسی است که قصد دارد مسیر جدیدی در سیاست خارجی این کشور باز کند. همگان منتظرند تا ببیند وی قصد دارد چه سمت و سویی را انتخاب کند: فلسطین یا اسرائیل؟ ایران یا آمریکا؟

گفته‌های آقای مرسی که تاکنون نشان از تصمیم وی برای تحول در مسیر گذشته روابط خارجی مصر دارد. برای بسیاری سؤال است که سفر مرسی به عربستان آیا نشان از استحکام روابط قاهره با خاندان سعودی دارد؟ آیا دیدار وی با اوباما حاکی از رویکرد آمریکایی مصری‌ها خواهد بود؟ آیا سفر مرسی به ایران، دسته‌بندی جدیدی در منطقه شکل خواهد داد؟ رویکرد اخوانی‌ها به سرنوشت آینده فلسطین چگونه خواهد بود؟

مصری‌ها به‌خوبی می‌دانند که جانبداری این کشور از آمریکا به معنی از دست رفتن نقش تاریخی و رائد مصر در جهان عربی و خاورمیانه خواهد بود. آن‌ها به‌خوبی می‌دانند که جانبداری از آمریکا، یعنی ادامه همان حمایت چندین دهه‌ای سادات و مبارک از صهیونیست‌ها. خیلی‌ها اعتقاد دارند که آمریکایی‌ها از ادامه روابطشان با مصر مطمئن هستند. عربستانی‌ها هم همین‌طور. چراکه هرکدام از این کشورها از زاویه دید خودشان به موضع‌گیری‌های مرسی و دیگر رهبران اخوان نگاه می‌کنند.

اگر بخواهیم نگاهی ناامیدانه به موضوع داشته باشیم، خواهیم دید که چهل سال است غربی‌ها و مصری‌ها ائتلافی نظامی - سیاسی با هم دارند. بیهوده نیست وقتی «جفری فلایشمن» در مقاله خود در لس‌آنجلس تایمز می‌نویسد: «آمریکایی‌ها معتقدند که در حالی‌که نخستین رئیس‌جمهور اسلام‌خواه قدرت را در مصر به‌دست می‌گیرد، این کشور قادر نیست به روابط با آمریکا زیانی وارد کند یا از پیمان صلح با اسرائیل دست‌کم در کوتاه‌مدت دست بکشد. سیاست خارجی مصر در سایه نخستین رئیس‌جمهور اسلام‌خواه فقط می‌تواند در سطح ظاهر تغییر کند و باطن آن به قوت خود باقی است.»

شاید واکنش صهیونیست‌ها به انتخاب آقای مرسی به‌عنوان رئیس‌جمهور مصر کمی تند باشد؛ اما باید توجه داشت که مرسی در اوج سخنرانی‌های خود تاکنون نکته‌ای بیان نکرده که زیاد برای آمریکا و رژیم صهیونیستی نگران‌کننده باشد. آقای مرسی بیش از آنکه اساساً از سیاست خارجی صحبت کند، به مشکلات داخلی مصر پرداخته است. مرسی به حمایت مصر از فلسطینی‌ها اشاره کرده؛ به اذیت و آزار معنوی اخلاقی که مصر از سوی عربستان و امارات متحمل شده، اشاره کرده؛ اما واقع آن است که وی تاکنون از صحبت درباره نقش مصر در خارج از مرزها خودداری کرده است.

در مورد آمریکا باید گفت که واشنگتن به ادامه روابط با مصر به‌ویژه در جنبه‌های نظامی تأکید دارد. امری که لاجرم یک رابطه نظامی با رژیم صهیونیستی را نیز در پی خواهد داشت. طبیعی است که آمریکایی‌ها از رئیس‌جمهور جدید مصر خواهند خواست که سیاست حمایت از آمریکا و صهیونیست‌ها را در قبال ایران در پیش بگیرد. از سوی دیگر مصر اگر بخواهد همچنان با صهیونیست‌ها بماند، باید تکلیف خود را با محور مقاومت، حزب‌الله و ایران نیز مشخص کند.همه این مسائل باعث می‌شود که مرسی و سیاستمداران مصری نتوانند به‌راحتی تصمیم بگیرند. آن‌ها بر سر یک دوراهی سخت مانده‌اند. از یک‌سو اوضاع وخیم اقتصادی مصر اقتضا دارد که همچنان بر روی پیمان‌های خود با آمریکایی‌ها بمانند و از کمک‌های اقتصادی غربی‌ها بهره ببرند و از سوی دیگر، باید پاسخگوی افکار انقلابی مردم هم باشند.

به‌نظر می‌رسد مصری‌ها هنوز به‌راحتی نخواهند توانست مسیر آینده را مشخص کنند. اوضاع منطقه نیز ایجاب می‌کند که آن‌ها کمی محتاط باشند. منطقه آبستن حوادث سرنوشت‌سازی است. از اوضاع سوریه گرفته تا تنش‌ها بین ایران و صهیونیست‌ها. مصری‌ها به خوبی می‌دانند که در صورت حمله آمریکایی‌ها به ایران باید یکی را انتخاب کند، یا ایران یا آمریکا. هرگونه پیمان امنیتی نظامی با رژیم صهیونیستی، مصری‌ها را در سراشیبی قرار خواهد داد که آسمانشان را در اختیار هواپیماهای صهیونیست قرار دهند. مرسی باید برای برقراری روابطی فراتر از یک رابطه دیپلماتیک با تهران، شجاعتی فوق‌العاده از خود نشان دهد. کمک‌های یک میلیارد و سیصد میلیون دلاری که قرار است آمریکا سالیانه به نیروی نظامی مصر بدهد، سبب می‌شود فشارهای بیشتری بر رئیس‌جمهور جدید وارد شود.از سوی دیگر، هنوز معلوم نیست اخوانی‌های مصر می‌خواهند چه الگویی از سیاست خارجی را در قبال غرب ارائه دهند؟ آیا اخوانی‌ها الگوی «دیپلماسی همه‌جانبه» ترکیه‌ها را در پیش خواهند گرفت یا آنکه سیاستی انقلابی را در قبال غرب اتخاذ می‌کنند؟

واقعیت آن است که با اوضاع کنونی و وضعیت انتقالی که در حال حاضر در مصر وجود دارد، انصاف آن است که به دولتمردان مصر، حق بدهیم که کمی محتاطانه عمل کند. طبیعی است که روابط مصر با آمریکا تا ادامه ثبات داخلی فضای سیاسی مصر، بیشتر ادامه همان سیاست‌های قبلی باشد. حتی خود اخوانی‌ها هم بر این نکته واقفند که بخش زیادی از جامعه مصر به مرسی رأی نداده‌اند؛ امری که وی را وادار می‌کند سیاستی در پیش بگیرد که فضای جامعه را بیش از پیش ملتهب نکند.

آنچه در مورد روابط مصر و عربستان باید گفت، آن است که این روابط نیز در چارچوب روابط مصر و آمریکا تعریف خواهد شد. به‌نظر می‌رسد آمریکایی‌ها در کوتاه‌مدت به ائتلاف نظامی با مصر و دریافت تضمین‌هایی از مصر برای ادامه صلح با رژیم صهیونیستی بسنده می‌کنند؛ امری که می‌تواند تا مدتی ائتلاف غربی- عربی منطقه را به حدی از آرامش برساند. دولت آینده مصر باید پاسخگوی خواسته‌های بخشی از جامعه مصر یعنی سلفی‌ها نیز باشد که اکنون نقش مهمی در صحنه سیاسی مصر ایفا می‌کنند؛ سلفی‌هایی که بیش از هر چیز رابطه با ریاض را، اولویت می‌دانند. تجربه حکومتی اخوانی‌ها نشان داده که آن‌ها همواره اهداف خود را در درازمدت دنبال می‌کنند. اخوانی‌ها نشان دادند که همواره به سوی محور مقاومت در منطقه تمایل دارند. اگر قرار است مصری‌ها تغییراتی بنیادین در روابط خارجی خود ایجاد کنند و اگر قرار است سمت و سوی جدیدی در قبال مسئله رژیم صهیونیستی و فلسطین و مردم تحت محاصره غزه اتخاذ کنند و یا اگر قرار است در قبال ایران، پس از چندین دهه، سیاست خود را یکباره عوض کنند، تنها گذشت زمان است که خواهد گفت چه آینده‌ای پیش روی مصر جدید و انقلابی خواهد بود.

* پژوهشگر مسائل مصر



 


  
  
<      1   2   3   4   5      >